HomeBrood Libanees brood (Manakeesh met za’atar)

Libanees brood (Manakeesh met za’atar)

Posted in : Brood on by : Peter Tags: ,

Gang Bijgerecht
Keuken Libanees
Steekwoord Brood
Voorbereidingstijd 2 uur
Bereidingstijd 4 minuten
Servings 2 personen

Ingrediënten

  • 250 gr Bloem
  • 1 tl Zout
  • ½ tl Suiker
  • 1 tl Gist
  • Olijfolie
  • za’atar kruidenmelange

Instructies

  • Vermeng de gist met de suiker en 125 ml handwarm water. Laat het mengsel afgedekt even rusten.
  • Doe de bloem met het zout in een grote kom en voeg de opgeloste gist en 1 eetlepel olijfolie er geleidelijk aan toe. Kneed het met de hand tot een samenhangend deeg en kneed het daarna nog ongeveer 10 minuten flink door op een met bloem bestoven aanrechtblad. Voeg eventueel iets meer bloem of meer water toe om het deeg hanteerbaar te maken
  • Leg het deeg in een ingevette kom, dek af met een vochtige schone theedoek en laat het op een warme, tochtvrije plek 1 ½ tot 2 uur rijzen.
  • Kneed het deeg opnieuw door en maak er 3 of 4 bolletjes van. Laat de deegbollen nog een half uur narijzen. Verhit de oven minstens een halfuur van te voren op de hoogst mogelijke stand (eventueel met de pizzasteen erin).
  • Maak een mengsel van za’atar en olijfolie om de manakeesh mee in te smeren. Hier kan je kiezen tussen een wat dunner mengsel of een mengsel dat net smeerbaar is, afhankelijk van de verhouding za’atar: olie. Je hebt al gauw zo‘n 4 eetlepels za’atar nodig, maar als je een dikker mengsel wil (twee derde za’atar op een derde olie), dan worden het wel 6 tot 8 eetlepels za’atar.
  • Duw de deegbolletjes met de hand plat en rol ze eventueel met behulp van een deegroller verder uit tot dunne ronde pizza’s ter grootte van een normaal bord. Of je er nu kuiltjes in wil maken met je vingertoppen, laat ik aan jou over.
  • Besmeer de manakeesh met het za’atar mengsel (hand in plastic zakje werkt goed) en bak ze of op een pizzasteen of op een met bakpapier beklede bakplaat onder in de oven in enkele minuten gaar tot het brood goudbruin is en licht opbolt (3 tot 5 minuten).

Bron:

https://lekkertafelen.nl/recepten/manakeesh-met-zaatar-libanees-platbrood/