Normaal pas ik de instructies aan naar mijn eigen tekst maar omdat deze te grappig is laat ik het origineel staan:
Panneren
Schenk een glas wijn in en neem een slokje. Leg het vlees uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
Pak een houten (snij)plank leg/plak hierover `strakhoudfolie` leg de kip/varkens of het kalfsvleeslap hierop, pak nog een ruime strook folie en leg deze bovenop het vlees, en nu los met de vleeshamer/deegroller of steelpan. Sla het vlees goed plat (net niet doorzichtig).
Leg de Schnitzels op een bord en laat ze rusten (minuut of 15). Neem even rust en een sip van je wijn.
Neem elke Schnitzel en bestrooi ze aan beide kanten met zout en versgemalen zwarte peper, mag ruim; door de bloem en het ei neemt de smaak af, gewoon proberen.Handen afwassen en nog even je glas wijn checken.
- Bord 1:Doe hierin de bloem- Bord 2:Kluts een a 2 eieren en voeg twee a drie eetlepels water toe, geen melk! (dit is het geheim voor een mooie korst)- Bord 3:Doe hierin het Paneermeel (Doe de helft van het pakje in het bord/de schaal de rest houd je apart)Pak het eerste stuk vlees en leg het in het bord met bloem, aandrukken, omdraaien, aandrukken, de overtollige bloem afschudden en het gebloemde stuk vlees op een van de overige schalen leggen, dit doe je met alle stukken vlees
Pak de schaal met de gebloemde stukken vlees, nu komt het plakkerige werk. Dus eerst een slokje wijn.Pak een gebloemde Schnitzel en doop deze in het eimengsel, aan beide kanten goed bedekken. Daarna door het paneermeel, leg de Schnitzel in het paneermeel, neem het pakje/schaaltje paneermeel en bestrooi de bovenkant eveneens met paneermeel, dan aandrukken zodat alle kanten en plekjes goed zijn bedekt, uitschudden en daarna leg je de gepaneerde Schnitzel op de overgebleven schaal.
Herhaal dit met alle stukken vlees. Leg de schaal met het gepaneerde vlees weg om te laten rusten, minimaal een kwartier! Neem nog een glaasje wijn.
Bereidingswijze
Neem de diepe steelpan of andere pan (bij voorkeur met een dikke bodem) en giet hierin 1 liter olie en zet op een gemiddelde vlam, verhit de olie. Als het goed is heb je een olielaag van 2 a 3 centimeter. Om te kijken of de olie heet genoeg is om te bakken prik je met de achterkant van een houten lepel in de olie: als direct belletjes ontstaan om de steel van de lepel dan is de olie op goede temperatuur.
Zodra de olie op temperatuur is laat je, maximaal, 2 schnitzels in de olie glijden, zodra de korst gaat bollen draai je de schnitzel 1x om, vaak is 2 a 3 minuten voldoende voor het hele ritueel.Laat de Schnitzel niet te donker worden, hij kleurt nog bij uit de pan.
Leg de Schnitzels die klaar zijn op een schaal met keukenrol om het overtollige vet te laten uitlekken.
Neem voorverwarmde borden en verdeel de Schnitzels, als je er van houdt kan je enkele plakjes citroen bijvoegen. Klaar!